Najczęściej zadawane pytania
DLA RODZICÓW:
Bardzo często rodzice są przekonani, że najlepszą opcją jest kuchnia w miejscowej placówce, do której uczęszcza dziecko. Otóż nie jest tak zawsze. Z naszego doświadczenia wynika, że posiłki dostarczane podlegają codziennej kontroli jakości przez naszego usługodawcę. Osoby przyjmujące posiłki dla dzieci w przedszkolu lub żłobku mogą zgłaszać nam wszelkie usterki dotyczące jakości posiłków. To placówka jako nasz usługodawca zamawia i wymaga. Staramy się zatem aby takich uwag było jak najmniej. Nie możemy sobie pozwolić na niedoskonałości by w opinii naszego klienta, którym jest dana placówka, wypaść jak najlepiej.
W przypadku kiedy posiłki są przygotowywane przez placówkę, to ona decyduje o ich jakości gdyż rodzice raczej nie mają możliwości codziennej kontroli posiłków a maluszki nie są w stanie ich ocenić.
DLA PLACÓWKI:
Koszty związane z prowadzeniem własnej kuchni (układanie menu, zatrudnienie pracowników, zakupy) często wykraczają poza możliwości finansowe placówki z racji kosztów stałych, które są niezależne od frekwencji dzieci. W przypadku cateringu z zewnątrz placówka płaci tylko za ilości zamówione, co uzależnione jest od obecności dzieci. Nie ma zatem niepotrzebnie wydanych funduszy. Placówka może bez konsekwencji przerwać dostawy na czas dni wakacyjnych. My pracujemy we wszystkie dni roku bez przerwy dlatego terminy wakacyjne placówki nie muszą być z nami ustalane.
W naszym przypadku zakupy wszystkich surowców dokonywane są na bieżąco. Najpierw ustalamy menu tygodniowe a następnie dokonujemy zakupów. Nie mamy możliwości magazynowania produktów na więcej niż 1-2 dni, dlatego każdy zakup jest przemyślany pod kątem menu obowiązującego w danym dniu i realizowany w wymaganym terminie.
Spotykamy się często z takim pytaniem. Obawy rodziców są związane z tym, że takie produkty jak np. kapusta jest ciężko strawna. Jednak w procesie fermentacji jest ona już przetwarzana przez bakterie biorące udział w procesie fermentacji. Ponadto kiszonki zawierają enzymy i kwasy organiczne, które wspierają nasz układ pokarmowy w trawieniu. Są one bogate w bakterie kwasu mlekowego. A te usprawniają pracę jelit oraz hamują rozwój drobnoustrojów chorobotwórczych i gnilnych. Jak wiadomo, regularne spożywanie produktów fermentowanych (kiszonek) zwiększa ilość mikroorganizmów zjadanych z dietą, co wpływa pozytywnie na zasiedlenie układu pokarmowego przez mikroorganizmy. Taki stały kontakt z bakteriami, jest niezbędny do prawidłowego ukształtowania układu nerwowego i odpornościowego. Dziecko jedzące kiszonki, to zdrowe dziecko!
Kiszonki przede wszystkim jednak mają mnóstwo wartości odżywczych!
Bakterie probiotyczne są w stanie wytworzyć witaminy z grupy B (kwas foliowy, ryboflawinę, witamię B12) oraz witaminę K, która odpowiada za wiązanie wapnia w kościach i wspiera działanie witaminy D .
Fermentowane produkty są również bogatym źródłem witaminy C, A (dodatkowo kwaśne środowisko sprzyja stabilności tych witamin), E, wapnia, żelaza, fosforu, cynku, magnezu i potasu.
Kiszonki chronią nasz układ pokarmowy, obniżają ryzyko rozwoju nadwagi, wielu chorób (układu krwionośnego, cukrzycy, nowotworów) a nawet poprawiają nam nastrój.
Ograniczamy do minimum stosowanie posiłków w postaci past czy kremów. Jest to podyktowane dbaniem o rozwój aparatu mowy maluszków. Otóż produkty w postaci większych cząstek wymuszają potrzebę ich rozdrobnienia poprzez uruchomienie mięsni żuchwy. Jest to niezmiernie ważne ćwiczenie, które w późniejszym rozwoju minimalizuje wizyty u logopedów. Ponadto nie zawsze zdajemy sobie sprawę, że wstępny etap trawienia odbywa się już w pierwszym odcinku przewodu pokarmowego, którym jest jama ustna. Tu pod wpływem składników śliny odbywa się wstępna „obróbka” pokarmu. Jest to możliwe dzięki temu, że pokarm przebywa przez pewien czas w jamie ustnej. Przy stosowaniu past czy kremów ten etap trawienia najczęściej jest pomijany.
Pamiętajmy też, że powyższa zasada odnośnie trawienia dotyczy również soków. Warto zatem rodzicom przypomnieć, że aktualne zalecenia co do odżywiania małych dzieci nie polecają stosowania soków owocowych w diecie. Pamiętajmy, że sok nie zastąpi owoców w stałej postaci oraz o tym, że najlepszym czynnikiem nawadniającym organizm jest czysta woda a nie sok. Warto zatem od samego początku uczyć dzieci picia wody.
Zdarza sie, że rodzice obawiają się wprowadzania w diecie małych dzieci warzyw strączkowych, które wykorzystywane są w przygotowaniu takich zup jak zupa grochowa, fasolowa czy zupa z soczewicą. Pragniemy wyjaśnić, że w naszym menu zupy z użyciem warzyw strączkowych to lekkie dania, ponieważ zawierają niewielki dodatek tych warzyw. Wszystko po to aby układ trawienny maluszka powoli przyzwyczajać do trawienia tego typu warzyw, które są źródłem niezastąpionych składników odżywczych, w tym białek roślinnych.
Pracujemy przez cały rok. Nie robimy przerw wakacyjnych czyli nie zamykamy działalności z powodu naszych urlopów. Mamy odpowiedni skład osobowy, który zapewnia ciągłość dostaw niezależnie od urlopów naszych pracowników. Przerwy w dostawach robimy tylko i wyłącznie na prośbę naszych klientów i jeśli dana placówka jest zamykana na czas przerwy wakacyjnej, zatrzymujemy dostawy do czasu powrotu dzieci do placówki po wakacjach. W tym czasie placówka nie jest zobowiązana do jakiejkolwiek opłaty.